02 Mac 2012

To Be A Good Wife


assalamualaikum..
oke.. kali ny mcm serius sikit.. sbb aku tertouching..
TOUCHING?
yup.. atau lebih tepat.. hati aku terase..

u know what??
ini life aku kat sini..
no need to mention sngt la kan..
tp ntah la.. aku rse aku perlu share kepade sape yg membace (mcm sngt ade org nak bace)
tp lebih kepade beringt pade diri sendiri..
mungkin aku akan bace balik entry ny balik one day...

kehidupan yg sebenar berlaku di sini..
bukan SANGAT di bawah pengawasan umi abah lagi..
mksdnye aku bole buat ape saje... tp in the same time.. aku berade bersame kawan..
contohnye.. dlu kalau kat umah..  solat lambat .. kene tegur ngan umi abah...
klu kat sini.. nak solat lambat pon x pe.. x nak solat pon agak nye pon bole.. tp disebabkan didikan umi abah...
tanggungjawab as muslimah.. mende perlu dilbuat.

tp aku nak ckp yg sebenarnye..
LIFE berdikari..

as tajuk yg atas tu...
telah memdidik utk aku ke arah nye..
bukan sebagai wife.. tp keperluan n tugas utk jd wife..
y wife as medan yg aku gune kan?
sbb  fitrah utk menjadi pelengkap kepade seseorg dan juge mungkin utk mendapat anak yg bole mendoakan kite kat syurge..dan juge.. yg aku nak cite ny pon bidang wife.. not husband

so if rse aku mcm ANNoY.. x yah la bace oke..

ntah la..
bile aku kat sini.. aku belajar utk berdikari..
mcm mne nak arrange mase n life..
walaupon sometimes aku ter miss out..

selalu dengar tak kalau nak jage suami.. kene jage perut dye..
iaitu.. kite kene pandai masak.. so..
situasi aku :  kawan2 aku tu aku anggap suami {harap x de yg salah faham}
tp bukan faktor yg kene pandai masak..
tp BELAJAR masak.. sbb dari belajar baru bole PRO rite?
tp klu x nak belajar.. mcm nak PRO beb..
mase mule nak hidu kat bumi anbiya' ny
aku reti masak sambal je.. tp x reti masak sup etc. [mcm pelik la statement ny kan?]
so.. bile kat sini.. bnyk aku belajar masak lauk yg lain..walaupon pelbagai rase...
baru belajar.. jd standerd la kan,ade mistake..
x kisah la dorg klu kritik mknan yg aku buat.. janji mende bole approve lagi next tyme..
sbb itu life..

tp kalau  masak.. x de bahan baik x yah masak..
ntah la.. before ny.. aku asyik fikir.. yg to be a good wife.. mesti pandai masak..
tp seriusly aku tersilap.. bukan je pandai masak.. tp kene peka..
peka utk ape?
aku amek sebagai contoh.. bahan masakan
sibuk pikir nak masak ape.. tp tengok2 bahan x de..
tp mmg wajib masak mende tu..
ape korg buat? suruh sape belikan?

so.. life sebenarnye.. kite kene peka ape yg  xde kat dapur a.k.a kekurangan..
dan terlalu jgn mengaharapkan org lain peka..utk kite..
faham x? hmmm..mcm mne nk ckp ae?
hmm.. kehidupan dgn member..
kite mengharapkan org lain belikan bahan masakan..
tp kenape kite sendiri x mengharapkan diri sendiri atau mungkin bole ajak membe kite beli bersame?
kadang2 mungkin dalam x sedar.. kite menghiris hati mereka yg peka..
kite yg buat badak ny.. taw nak jadi badak je.. makan nak.. beli x nak.. harapkan org je..

so mcm tajuk kat atas tu...
kalau asyik nak harapkan org lain.. bile da become a wife..
sape nak belikan bahan tu? sape nak yg alert?
jiran sebelah umah ke madu?
as a girl or women.. peka la.. jgn nak jadi badak je*engatan pade diri sendiri

bile lagi nak blaja kan?
da la jauh sangat sangat dr family.. klu kat umah tu.. boleh la umi abah ade..
lepas ny akan masuk alam pekerjaan insyallah..
bile lagi nak didik diri.. insyallah aku 6 tahun lagi utk melangkah ke fasa pekerjaan kalau diizinkan Allah.
so time ny time yg tepat utk blaja basic life.. walaupon dulu aku pandang remaeh gilerrrr...
tp skrg.. mende tu yg paling penting.. lagi2 hidup kat perantauan mcm ny...
x de org lain bole harapkan selain kawan2 weyh..{mention back : ORANG lain}

Aku taw.. umi abah hanta qyla kat tanta mesir ny utk belajar medic..
n aku sngka kan hanye medic knowledge je yg aku dpat utk jadi doktor..
tp aku x sangka aku jugak dapat BASIC life knowledge utk diri sendiri..
walaupon rindu kat tanah air..family. member..

so ny pengajaran dan pembelajaran yg aku dpt dlm life aku skrg..
tp sebenarnye bukan utk jadi wife je sebenarnye..
tp jadi seorg yg bergune utk diri sendiri. umiabah.. family member2..

terpanjang pulak entry ny..
hahahha..
oke la.. klu rse mcm annoy tu.. mohon maaf.. tp ini lebih ditujukan pade org yg menaip..

p/s : x sebut pasal isteri solehah sbb rsenye ramai sedia maklum tentang tanngungjawab kat Allah, Rasullalah,  ibu bape

*xcaye aku yg taip// errr -.-




3 ulasan:

  1. terpanjang pulak entry ny..
    hahahha..
    oke la.. klu rse mcm annoy
    tu.. mohon maaf.. tp ini lebih
    ditujukan pade org yg
    menaip..

    Hee... Sya suka entry ny... :) tulis lagy erk!

    BalasPadam
  2. insyallah.. hikhik..

    thanksz =)

    BalasPadam